Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Για να κατανοήσεις τους άλλους πρέπει πρώτα απ'όλα να γίνεις εσύ κατανοητός


Ξαφνιάστηκα όταν μαθήτρια ακόμη έμαθα ότι το ρήμα "κατανοώ"σημαίνει στην πραγματικότητα , κάθομαι πιό πίσω και παρατηρώ. Υπάρχει πολλή σοφία στην ερμηνεία αυτή.Γιατί, για να κατανοησούμε κάτι,για να το καταλάβουμε καλά, πρέπει να το γνωρίσουμε ολοκληρωτικά,απο τα νύχια ως την κορυφή. Γενικά, όλοι μας, βιαζόμαστε να εκφέρουμε κρίσεις. 'Εχουμε γνώση για όλα, ακόμα κι όταν δεν ξέρουμε τίποτα σχετικά με το αντικείμενο για το οποίο μιλάμε. Σπαταλούμε απεριόριστο χρόνο σε προβλέψεις, υπολογισμούς, υποθέσεις, αποφάσεις, κρίσεις, χωρίς να έχουμε σχεδόν τίποτε το δεδομένο, χωρίς καμμιά θεμελίωση. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή προσεγγίζουμε την κατανόηση των πραγμάτων μέσα απο την περιορισμένη γνώση του εαυτού μας. Έτσι, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι μια καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας θα οδηγήσει πιο κοντά στην κατανόηση των άλλων. Όταν μπορέσουμε ν'αποδεχτούμε τους απρόβλεπτους τρόπους με τους οποίους τόσο συχνά συμπεριφερόμαστε και σκεπτόμαστε, τότε θ'αρχίσουμε να βλέπουμε πιο καθαρά γιατί οι άλλοι ενεργούν όπως ενεργούν και σκέφτονται όπως σκέφτονται. Μια παλιά αμερικανο-ινδιάνικη παροιμία λέει ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε κανέναν αν δεν περπατήσουμε πολύ καιρό με τα δικά του μοκασίνια (πέδιλα). Σ'αυτό θα πρόσθετα ότι θα ήταν πιο βολικό να συνηθίσουμε τα δικά μας πέδιλα (μοκασίνια) πριν προσπαθήσουμε να συνηθίσουμε οποιουδήποτε άλλου. Η μόνη δικαιολογία για να χαμηλώσουμε το βλέμμα μας σε κάποιον είναι ότι ετοιμαζόμαστε να τον ανασηκώσουμε. JESSE JACKSON

18 σχόλια:

THANASIS MAKEDONAS είπε...

"κατανοώ"σημαίνει στην πραγματικότητα , κάθομαι πιό πίσω και παρατηρώ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΜΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΩ ΒΙΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ

ΕΛΕΝΑ είπε...

Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς, θεωρούν ότι όλα τα ξέρουν και αβίαστα εκφέρουν κρίσεις και επικρίσεις!
Πως είναι δυνατόν λοιπόν να υπάρξει κατανόηση??
Ας μην βιαζόμαστε ποτέ να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα για κάποιον, ποτέ δεν ξέρεις!

Γιάννης Παππάς είπε...

ανθρωπηνη αναγκη η κατανοηση
απο ανθρωπους που ειναι γυρω μας
και μας προσεχουν
αν εμεις
δεν ξερουμε τι εχουμε
πιος αληθεια μας κατανοεί
και κανουμε λαθη
ισως ο αλλος μα κατανοεί
και μας τα διωρθωνει
ποτε με αγαπη
καμια φορα πονοντας μας
αλλα ειναι αναγκαιο στις σχεσεις
ετσι δοκιμαζονται τα αληθηνα αισθηματα στο αν θα ειναι παροδικα η αληθηνα

καλο σου βραδυ
να εισαι παντα καλά

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΤΑΝΟΕΙΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΕΙΣ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ.

ΑΠΟΨΕ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΜΟΥ ΧΑΡΙΣΑΝ ΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΨΥΧΗΣ.ΕΙΠΑ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ.ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ.ΤΟ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΔΙΠΛΑ ΔΕΞΙΑ ΣΤΟ ΜΟΛΟΚ ΜΟΥ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

Ανώνυμος είπε...

υπάρχει άραγε?
ο τίτλος είναι η απάντηση..

καλημέρα

mar9659 είπε...

'Ετσι ακριβώς είναι Θανάση μου!Να είσαι πάντα καλά!!!την εκτίμηση και την αγάπη μου!

mar9659 είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω καλή μου φίλη!!Την αγάπη μου!!

mar9659 είπε...

Καλέ μου φίλε Γιάννη ...γιατί εγώ σε θεωρώ καλό μου φίλο δεν διαφωνώ μαζζί σου,εξάλου αυτό ακριβώς λέω και εγώ...μα αν τα αληθινά αισθήματα κάποιου τα εκτιμά κάποιος λαθος πως μπορεί να ξέρει αν είναι παροδικά η αληθινά,αφου εκτιμόύνται λάθος απο τον άλλον; ιδού η απορρία!Ευχαριστώ που πέρασες να είσαι επίσης καλά...για μένα προσπαθώ να είμαι!!!την εκτίμηση μου!

mar9659 είπε...

Ετσι ακριβώς καλέ μου Σκρουτζάκο!!όπως τα λές!! Ευχαριστώ πολύ που με συγκαταλέγεις στούς καλούς σου φίλους και με συγκινείς βαθύτατα...περνώ να το πάρω και νασ εευχαριστήσω κι'απο εκεί καλέ μου φίλε!!Καλό σου βράδυ φιλάκια!!

mar9659 είπε...

Ακριβώς inmusiclost για αυτό το επέλεξα και ως τίτλο!!Καλώς όρισες απο το μπλοκόσπιτό μου....να ξανάρθεις να τα πούμε!!Ευχαριστώ!!

Μαρια Νικολαου είπε...

Koιτα να δεις τι μαθαινει κανεις...
Κατανοώ λοιπον...

Καλημερα γλυκια :)

Μαρια Νικολαου είπε...

(Καλα εγω μολις τωρα ανακάλυψα αυτο το μπλοκ...Ειπαμε, ξανθιά)!

Ανώνυμος είπε...

πολυ ομορφο και

Ανώνυμος είπε...

πολυ ομορφο και αληθινο

Aristodimos είπε...

Εαν πρωτα δεν γινουμε φίλοι και γνώστες του εαυτού μας , σαφως δεν θα μπορεσουμε να πλησιάσουμε και να κατανοήσουμε οτιδήποτε άλλο.

Καλό Σ/Κ

Αρης

mar9659 είπε...

Βρέ καλώς την ξανθιά....σε κατανοώ χαχαχα! σε πειράζω, γλυκειά μου Μαρία καλώς όρισες και απο εδώ!!Το να μπορείς να κατανοήσεις τους άλλους πρέπει να γίνεις εσύ κατανοητός...πολλά πολλά φιλάκια!

mar9659 είπε...

Σ'ευχαριστώ γλυκό μου κορίτσιγια τα καλά σου λόγια χαίρομαι ιδιαίτερα για την επίσκεψη σου απο εδώ!Γλυκά φιλιά και πολύ αγάπη!

mar9659 είπε...

Άρη μου Σοφά τα λόγια σου όπως πάντα....Την αγάπη μου και την βαθειά εκτίμησή μου!!Σ'ευχαριστώ απο καρδιάς!